Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Βάσεις 2013: Τα μόρια που θα κρίνουν τις σχολές

Βάσεις 2013: Τα μόρια που θα κρίνουν τις σχολές

Τελειώνει η αγωνία των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων 2013 η οποία είναι στο απώγειο αφού μένουν λίγες μόνο ημέρες από την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τις βάσεις 2013 και με ενδεχόμενο να ανακοινωθούν ακόμη και την Πέμπτη λίγο ποιο νωρίς από τις αρχικές προβλέψεις που ήθελαν να ανακοινώνονται ποι βάσεις 2013 την Παρασκευή .

Οι τελευταίες πληροφορίες που δημοσιεύει ο Ελευθερος Τύπος λένε ότι ίσως οι βάσεις 2013 να ανακοινωθούν την Πέμπτη 29/08/2013 αλλά εαν δεν είναι εφικτό θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2013 την Παρασκευή 30/08/2013.

 Οι βάσεις 2013 θα ανακοινωθούν την τελευταία στιγμή, ενώ στο υπουργείο Παιδείας επεξεργάζονται το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο που θα κατατεθεί την Παρασκευή στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της βουλής, αλλά και τις λίστες για τη μετάταξη περίπου 4.600 καθηγητών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι τελικές εκτιμήσεις για τις βάσεις 2013 Γενική πτώση στις βάσεις 2013, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό να φτάσει ακόμα και τα 1.000 μόρια, είναι η τελική εκτίμηση έμπειρων βαθμολογητών για τη φετινή πορεία των βαθμών εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Ενδεικτική της πτώσης των βάσεων είναι η εκτίμηση για πτώση ακόμα και της Ιατρικής Αθηνών κάτω από 19.000 μόρια. Πτωτική πορεία εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες δημοφιλείς σχολές, μεταξύ των οποίων αρκετές πολυτεχνικές, αλλά και φυσικομαθηματικά τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που τα προηγούμενα χρόνια διατηρούνταν ψηλά στον πίνακα των βάσεων.

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Σε ίδια επίπεδα με το 2012 με τάση ανοδική εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι βάσεις στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών. Μικρότερη αναμένεται να είναι η αύξηση των βάσεων σε δημοφιλείς σχολές του πεδίου όπως τα τμήματα νομικής, οι στρατιωτικές σχολές και τα τμήματα ψυχολογίας, ενώ για τα ΤΕΙ οι βάσεις θα κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 2ο πεδίο επειδή πολλοί είναι οι υποψήφιοι που απέτυχαν παταγωδώς στα Μαθηματικά, τη Φυσική Κατεύθυνσης και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, οι βάσεις αναμένεται να σημειώσουν πτώση. Σημειώνεται ότι μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές ενώ μικρότερη στις χαμηλόβαθμες και στα ΤΕΙ. Σε γενικές γραμμές η πτωτική πορεία εκτιμάται έως τα 1.000 μόρια.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

 Όσον αφορά στις Ιατρικές η πτώση αναμένεται να είναι μικρή, ενώ στα ίδια με τα περσινά επίπεδα θα κινηθούν τα ΤΕΙ, καθώς η γενικότερη εικόνα δεν φαίνεται να διαφοροποιείται πολύ σε σχέση με πέρυσι. Οι επτά ιατρικές σχολές αναμένεται να κινηθούν από τα 18.450 (Ιατρική Θράκης) έως το όριο των 19.000 μορίων για την Ιατρική Αθήνας.

 4ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο τέταρτο πεδίο ισχύει η ίδια εικόνα με το 2ο επιστημονικό πεδίο για τα ΑΕΙ αλλά και για τα ΤΕΙ. Πάντως η σημαντική μείωση των εισακτέων στα ΤΕΙ (29,28%) αναμένεται να σπρώξει τις βάσεις εισαγωγείς ανοδικά και αναμένεται να επηρεάσει και πολλά χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα.

5o Επιστημονικό Πεδίο

Πτώση αναμένεται να σημειώσουν οι βάσεις και στο 5ο πεδίο αφενός λόγω των κακών επιδόσεων σε Μαθηματικά και Φυσική και αφετέρου λόγω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων. Ωστόσο, η πτώση αναμένεται να είναι μικρότερη από ό,τι στο 2ο και στο 4ο πεδίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου