Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Τα κριτήρια για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Τα κριτήρια για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Τα βασικά κριτήρια με τα οποία θα χορηγείται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα παρουσιάσει σήμερα, Τετάρτη, σε ειδική εκδήλωση στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας με θέμα «Στήριξη των οικονομικά αδυνάτων - ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, θεσπίσθηκε με το Ν.4093/2012 και εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης της κυβέρνησης

Το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από την Πρωτοχρονιά του 2014 σε δύο περιοχές της χώρας με συγκεκριμένα δυσμενή χαρακτηριστικά, ενώ αναμένεται η γενίκευση της εφαρμογής του, μόλις ολοκληρωθεί η πιλοτική της φάση!

Το πρόγραμμα θα συνδυάζει την οικονομική ενίσχυση των ευπαθέστερων ομάδων του πληθυσμού και θα συμπληρώνει το αρχικό εισόδημα των δικαιούχων ώστε αυτό να μην υπολείπεται ενός καθορισμένου ορίου.

Οι όροι χορήγησης θα αποσαφηνισθούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και Εργασίας κ. Γ. Βρούτση τις επόμενες ημέρες.

Τι έχει εισηγηθεί η Παγκόσμια Τράπεζα στο υπουργείο Εργασίας

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εισηγηθεί προς το υπουργείο Εργασίας το επίδομα να κυμαίνεται από 75 έως 360 ευρώ το μήνα!!!

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Παγκόσμια Τράπεζα, τα κριτήρια για την εφαρμογή του εγγυημένου εισοδήματος θα ισχύσουν αρχικά σε περιορισμένο αριθμό δικαιούχων από το 2014, και σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις από το 2015.

Πιο συγκεκριμένα, για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου έχουν δεσμευτεί 20 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό θα διατεθεί σε περίπου 8.000-10.000 πάμπτωχους δικαιούχους (μεμονωμένα άτομα) και νοικοκυριά από δύο ή περισσότερες περιοχές της χώρας, με βασικό κριτήριο το ύψος του εισοδήματος να ΜΗΝ ξεπερνά τα 4.800 ευρώ το χρόνο, όπως αναφέρεται στα "σενάρια" που περιλαμβάνει η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου