Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Επίδομα Τέκνων 2013 : Αιτήσεις δικαιολογητικά

Επίδομα Τέκνων 2013 : Αιτήσεις δικαιολογητικά  

Κριτήρια Δικαιούχοι Αιτήσεις Δικαιολογητικα
Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για το επίδομα τέκνων 2013 καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση .

Το επίδομα τέκνων που θα αντικαταστήσει από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα οικογενειακά επιδόματα τριτέκνων και πολύτεκνων.
Το επίδομα τέκνων θα δίνεται ανά τρίμηνο με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια. Η καταβολή του επιδόματος του πρώτου τριμήνου κάθε έτους θα πραγματοποιείται μαζί με το επίδομα τέκνων του δεύτερου τριμήνου, την τελευταία εργάσιμη ημέρα.


Διαβάστε περισσότερα Επιδομα τεκνων

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Σχολές Μηχανογραφικό 2013

Μηχανογραφικό 2013 ποιες σχολές περιλαμβάνονται

Ανακοινώθηκαν οι σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα είναι στο Μηχανογραφικό το 2013 και θα μπορούν οι υποψήφιοι των πανελληνίων να επιλέξουν .

Συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση της Διαβούλευσης, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, των Παραγωγικών Φορέων και Κοινωνικών Εταίρων και των Πολιτικών Κομμάτων, καθώς και της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη της χώρας και τις σχολές που θα περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό 2013 . Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προωθούνται προς έκδοση τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα. Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2013 θα κληθούν να επιλέξουν Τμήματα με βάση το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη, που ανακοινώσε το υπουργείο .


Διαβάστε περισσότερα Μηχανογραφικο 2013

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις 2013


Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις 2013

Ανάσα θα πάρουν χιλιάδες φορολογούμενοι καθώς το υπ. Οικονομικών έδωσε παράταση για την ηλεκτρονική υποβολή των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η προθεσμία, που έληγε στις 30 Ιουνίου, παρατείνεται ως εξής:



Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Βάσεις 2013: Σήμερα οι βαθμολογίες, πώς θα υπολογίσετε τα μόρια

Βάσεις 2013: Σήμερα οι βαθμολογίες, πώς θα υπολογίσετε τα μόρια 

Τέλος παίρνει σήμερα η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων με την ανακοίνωση των βαθμολογιών.
Οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν μετά τις 13:00 στα σχολεία όλης της χώρας, ενώ οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ-Β΄ θα μπορούν, μετά την ανάρτηση των βαθμών να βρίσκουν την βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες....

Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α΄ θα ανακοινωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν περί τις αρχές Ιουλίου.
Επίσης, από σήμερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.minedu.gov.gr, αναρτώνται τα πρότυπα των Μηχανογραφικών Δελτίων των ΓΕΛ / ΕΠΑΛ-Β΄ και των ΕΠΑΛ-Α΄, ώστε οι υποψήφιοι να προετοιμάζονται για την ηλεκτρονική υποβολή.
Επίσης, από την σήμερα και έως και την Παρασκευή 28-6-2013, όσοι υποψήφιοι ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ δεν απέκτησαν προσωπικό κωδικό ασφάλειας (password) ή δεν χαρακτηρίστηκαν ως υποψήφιοι ειδικών περιπτώσεων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2013 – ΒΑΘΜΟΙ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΜΟΡΙΑ - Οδηγίες για το μηχανογραφικό


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2013 –  ΒΑΘΜΟΙ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΜΟΡΙΑ - Οδηγίες για το μηχανογραφικό 


Δείτε την βαθμολογία των Πανελλαδικών 2013 .

results.minedu.gov.gr αποτελέσματα Πανελλήνιες 2013

ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΜΕΤΑΒΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Βαθμοί Πανελληνίων 2013 μετατροπή σε μόρια

Μηχανογραφικό 2013 ποιες σχολές περιλαμβάνονται

Επισυνάπτονται οι σχολές του νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη της Χώρας κατανεμημένα ανά επιστημονικό πεδίο, καθώς και τα Τμήματα που τίθενται σε μεταβατικότητα.  Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης διαθέτει πλέον 405 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνολικά, έναντι 534 Τμημάτων πριν την εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά», δηλαδή ο αριθμός αυτών που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν είναι 129. 

Τμήματα AEI/TEI του νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη της Χώρας κατανεμημένα ανά επιστημονικό πεδίο
Τμήματα που τίθενται σε μεταβατικότητα
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ 2013 ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ 2013 ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ 

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Βαθμοί Πανελληνίων 2013

Βαθμοί Πανελληνίων 2013 

Παρασκευή μετα τις 13.00 θα ανακοινωθούν απο το υπουργείο Παιδείας οι βαθμοί τωνπανελλήνιων 2013 των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ σε όλα τα Λύκεια της χώρας. Οι βαθμοί των Πανελληνίων 2013 των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ-Β΄ θα αναρτηθούν , μετά τις 13:00 μ.μ. της Παρασκευής, στην ιστοσελίδα results.minedu.gov.gr και πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες θα εμφανίζονται οι βαθμοί των Πανελληνίων 2013 .
Οι βαθμοί των πανελλήνιων 2013 των ΕΠΑΛ-Α΄ θα ανακοινωθούν απο το υπουργείο Παιδείας στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν περί τις αρχές Ιουλίου.


Διαβάστε περισσότερα Βαθμοί Πανελληνίων 2013 

Ανακοίνωση βαθμών Πανελλαδικών εξετάσεων 2013

Ανακοίνωση βαθμών Πανελλαδικών εξετάσεων


Α. Από το Υπουργείο Παιδείας γνωστοποιείται ότι οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 21-6-2013 μετά τις 13:00 μ.μ. σε όλα τα Λύκεια της χώρας. Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ-Β΄ θα μπορούν, μετά τις 13:00 μ.μ. της Παρασκευής, να βρίσκουν την βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α΄ θα ανακοινωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν περί τις αρχές Ιουλίου.

Β. Επίσης, αύριο Παρασκευή, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.minedu.gov.gr, αναρτώνται τα πρότυπα των Μηχανογραφικών Δελτίων των ΓΕΛ / ΕΠΑΛ-Β΄ και των ΕΠΑΛ-Α΄, ώστε οι υποψήφιοι να προετοιμάζονται για την ηλεκτρονική υποβολή. Επίσης, από την Παρασκευή 21-6-2013 ως και την Παρασκευή 28-6-2013, όσοι υποψήφιοι ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ δεν απέκτησαν προσωπικό κωδικό ασφάλειας (password) ή δεν χαρακτηρίστηκαν ως υποψήφιοι ειδικών περιπτώσεων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.
Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο και σε αποκλειστική προθεσμία που θα ανακοινωθεί.

Για το σχετικό δελτίο τύπου πατήστε εδώ.

Ανακοίνωση βαθμών Πανελλαδικών 2013

Τουρισμός για όλους 2013 2014 ΕΟΤ

Τουρισμός για όλους 2013 2014 απο τον ΕΟΤ αιτήσεις δικαιολογητικά

Η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε σήμερα στο υπουργείο Τουρισμού, το πρόγραμμα Τουρισμός Για Όλους 2013 2014, συνολικής δαπάνης 5 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα Τουρισμός Για Όλους 2013 2014 αφορά 72.000 δικαιούχους και στην υλοποίησή του συμμετέχει και ο ΕΟΤ.

Το Πρόγραμμα Τουρισμός Για Όλους 2013 2014 θα τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2014. Ειδικότερα θα αναπτυχτεί σε δυο χρονικές περιόδους. Η πρώτη χρονική περίοδος για το πρόγραμμα Τουρισμός Για Όλους 2013 2014 θα είναι από τον Ιούλιο 2013 έως 31 Δεκεμβρίου 2013 και η δεύτερη από Φεβρουάριο 2014 έως 31 Μαΐου 2014.


περισσότερα εδώ Τουρισμός για όλους 2013

Πανελλήνιες 2013 βαθμολογία

Πανελλήνιες 2013 βαθμολογία

Ανακοινώνεται αύριο Παρασκευή 21/06/2013 και 13:00 το μεσημέρι τα αποτελέσματα για τις Πανελλήνιες 2013 και η βαθμολογία των υποψηφίων στην ιστοσελίδα results.minedu.gov.gr
Σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε η Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Διευθυντές Λυκείων, τα αποτελέσματα για τις Πανελλήνιες 2013 και η βαθμολογία των υποψηφίων θα αναρτηθούν περί τις 13.00 το μεσημέρι της Παρασκευή 21/06/2013 οπότε και θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας results.minedu.gov.gr
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας έχουν μπει στην τελική ευθεία σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2013 , έτσι ώστε να είναι έτοιμες να δώσουν την αναλυτική βαθμολογία αυριο.


Διαβάστε περισσότερα Πανελλήνιες 2013  βαθμολογία

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Οργανισμοί που κλείνουν

Οργανισμοί που κλείνουν τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νόμοσχέδιο που καθορίζει ποιοι οργανισμοί κλείνουν και θα αποτελέσουν… Δούρειο Ίππο για απολύσεις περίπου 800 υπαλλήλων.

Το νέο κύμα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων, όπως αποκαλύψε ο Τύπος της Κυριακής θα προέλθει μέσω της κατάργησης 17 φορέων, με την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση να είναι αυτή της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης ΕΠΕ, στην οποία σήμερα απασχολούνται 100 άτομα. Σε αυτήν την πρώτη…φουρνιά των φορέων εργάζονται περίπου 400 άτομα. Από αυτούς, σχεδόν οι μισοί (216 υπάλληλοι που απασχολούνται σε οργανισμούς που θα αποτελέσουν παρελθόν) θα οδηγηθούν άμεσα σε απόλυση, μέσω της κατάργησης των οργανικών τους θέσεων.





Διαβάστε περισσότερα οργανισμοί που κλεινουν

TAXISNET taxisnet.gr

TAXISNET ΓΓΠΣ taxisnet.gr

Το Νέο site της Γ.Γ.Π.Σ.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΓΠΣ taxisnet
ΕΧΑΣΑ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ TAXISNET ΤΙ ΚΑΝΩ 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟ TAXISNET 
"Αγαπητοί χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Σας ενημερώνουμε ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στo πλαίσιο της αδιάλειπτης προσπάθειας να βελτιώνει τις υπηρεσίες της, προέβη στην αναμόρφωση του ιστοχώρου της ( www.gsis.gr taxisnet.gr ). Και σε εύλογο χρονικό διάστημα, το νέο site θα τεθεί παραγωγικά στη διάθεση του κοινού.
Δεδομένου ότι πάντοτε οι απόψεις σας έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, παρακαλούμε να επισκεφθείτε το νέο site (beta version) και να υποβάλετε τυχόν προτάσεις και σχόλια, που θα αποτελέσουν για μας το κίνητρο για περαιτέρω βελτιώσεις ώστε το νέο site να αποκτήσει εμφανισιακά, λειτουργικά και χρηστικά τη μεγαλύτερη δυνατή ευστοχία και αρτιότητα.


Διαβάστε περισσότερα taxisnet

Διακανονισμός στην εφορία ξεκινούν οι αιτήσεις

Διακανονισμός στην εφορία ξεκινούν οι αιτήσεις ποια τα δικαιολογητικά

Ξεκινούν οι αιτήσεις των οφειλετών για διακανονισμό στη εφορία και την διευκόλυνση εξόφλησης των οφειλών απο 48 δόσεις έως 100 δόσεις
Συγκεκριμένα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνεται ότι για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων που επιθυμούν να ενταχθούν στο διακανονισμό της εφορίας με όνομα Ρυθμιση τελευταίας ευκαιρίας , έχει αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη της Γ.Γ.Δ.Ε όσο και σε αυτόν της Γ.Γ.Π.Σ. www.gsis.gr οι σχετικές αποφάσεις αλλά και κατατοπιστικοί πίνακες που αναφέρονται τόσο στις προϋποθέσεις υπαγωγής των οφειλών στα νέα προγράμματα για διακανονισμό στην εφορία, όσο και στα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά περίπτωση. Πιο συγκεκριμένα:


Διαβάστε περισσότερα Διακανονισμος εφορία 


Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Φήμες για εκλογές στις 14 Ιουλίου 2013

Φήμες για εκλογές στις 14 Ιουλίου 2013

Που οδεύουν τα πράγματα...

 Φήμες κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στη Βουλή για εκλογές στις 14 Ιουλίου .

 Οι πληροφορίες λένε πως ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, εφόσον παραμείνει κλειστή η ΕΡΤ με άμεσο αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε κάλπες.
εκλογες 2013

 Πιθανότερη ημερομηνία σε αυτή την περίπτωση είναι να στηθούν την Κυριακή 14 Ιουλίου!

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Η προκήρυξη της ΕΕΤΑΑ για τους βρεφονηπιακους σταθμούς 2013


Η προκήρυξη της ΕΕΤΑΑ για τους βρεφονηπιακους σταθμούς 2013

Το dikaiologitika.gr σας παρουσίαζει πρώτο όλη την προκήρυξη της ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2013 2014 του προγράμματος Εναρμόνιση Οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής . Στην προκήρυξη της ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2013 2014 θα βρείτε τα κριτήρια τα δικαιολογητικά και τα μόρια για τις μητέρες που θα κάνουν αίτηση ωστε να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ το 2013 2014 .

Προκήρυξη ΕΕΤΑΑ 2013

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Οδηγίες συμπλήρωσης μηχανογραφικού

Οδηγίες συμπλήρωσης μηχανογραφικού


Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στις πανεπιστημιακές σχολές αποτελεί για τους υποψηφίους την πιο σημαντική και, σε πολλές περιπτώσεις, αγχωτική κατάσταση που έχουν περάσει μέχρι τότε. Η διαδικασία της συμπλήρωσης αποτελείται από 2 μέρη: α) το τεχνικό, το οποίο αναλύουμε σε άλλο κεφάλαιο του βιβλίου μας και β) το ουσιαστικό, τη σειρά προτίμησης δηλαδή που θα δηλώσουν οι υποψήφιοι τα τμήματα επιλογής τους. Στο κεφάλαιο αυτό θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε και να δώσουμε συγκεκριμένες οδηγίες για τη διαδικασία επιλογής σχολής και τη δήλωσή της στο μηχανογραφικό δελτίο. Θα περιγράψουμε πρώτα τα βήματα συμπλήρωσης του μηχανογραφικού και μετά θα αναφέρουμε γενικές οδηγίες και συμβουλές προς όλους τους υποψηφίους.




ΒΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ Για να είστε σε θέση να χειρίζεστε εύκολα τα τμήματα που θέλετε να δηλώσετε και τη σειρά με την οποία θέλετε να τα δηλώσετε, πρέπει να έχετε όλα τα τμήματα (ή, τουλάχιστον, τα τμήματα των επιστημονικών πεδίων που σας ενδιαφέρουν) σε ένα αρχείο ηλεκτρονικής μορφής. Αυτό μπορεί να είναι ένα αρχείο excel με όλα τα τμήματα ή η σελίδα του υπουργείου στο ηλεκτρονικό μηχανογραφικό. Για την καλύτερη κατανόηση των οδηγιών που ακολουθούν, ας υποθέσουμε ότι ο υποψήφιος έχει μπροστά του ένα excel αρχείο, όπως τους πίνακες που βλέπετε στην αρχή κάθε επιστημονικού πεδίου στο βιβλίο αυτό.


ΒΗΜΑ 1: Επιλογή τμημάτων που θα δηλωθούν Το 1ο βήμα της διαδικασίας είναι η επιλογή των τμημάτων που θα δηλώσει ο υποψήφιος στο μηχανογραφικό του. Σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων που έχει ο κάθε υποψήφιος, όπως π.χ. την πόλη που βρίσκεται το τμήμα, το βαθμό ενδιαφέροντός του για το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, τα επαγγελματικά δικαιώματα κτλ. (αναλύονται στην επόμενη παράγραφο) επιλέγει τα τμήματα που θέλει να δηλώσει και τα συγκεντρώνει σε ένα ξεχωριστό φύλλο (ή στην επόμενη σελίδα του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού, όπου εμφανίζονται μόνο τα τμήματα στα οποία έχει σημειώσει αριθμό προτίμησης ο υποψήφιος). Στη φάση αυτή, ο υποψήφιος δεν πρέπει να ασχοληθεί καθόλου με τη σειρά προτίμησής του για το κάθε τμήμα. Πρέπει απλά να επιλέξει ποια τμήματα θα δηλώσει τελικά στο μηχανογραφικό του. Το σημαντικότερο στοιχείο σε αυτή τη φάση είναι να δηλώσει ο υποψήφιος όσα περισσότερα τμήματα μπορεί (ακόμη και όλα από τα 2 επιστημονικά πεδία που του δίνεται η δυνατότητα από το σύστημα), έστω και αν στο επόμενο βήμα αφαιρέσει κάποια.


ΒΗΜΑ 2: Σειρά προτίμησης Το 2ο βήμα της διαδικασίας είναι η ταξινόμηση των τμημάτων βάσει της σειράς προτίμησης του υποψηφίου. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Στο σημείο αυτό η σειρά προτίμησης του υποψηφίου πρέπει να καθορίζεται αυστηρά από το τμήμα και την πόλη που βρίσκεται αυτό και ΟΧΙ από τη βάση του τμήματος. Στην ουσία, ο υποψήφιος πρέπει να είναι σίγουρος ότι το τμήμα που έχει δηλώσει στην  επάνω σειρά του αρέσει περισσότερο (λαμβάνοντας υπόψη όλα τα κριτήρια που είναι σημαντικά για αυτόν) από το τμήμα που έχει δηλώσει από κάτω. Με αυτόν τον τρόπο ταξινομεί όλα τα τμήματα που έχει επιλέξει στο Βήμα 1. Τονίζουμε για ακόμα μία φορά ότι στο βήμα αυτό ο υποψήφιος δεν πρέπει να επηρεάζεται καθόλου από τις βάσεις των τμημάτων. Θυμηθείτε ότι μπορείτε να δηλώσετε όλα τα τμήματα, που περιλαμβάνονται στα 2 επιστημονικά πεδία που έχετε επιλέξει.


ΒΗΜΑ 3: Ολοκλήρωση συμπλήρωσης Στο 3ο και τελευταίο βήμα η μοναδική προσαρμογή που πρέπει να κάνει ο υποψήφιος είναι στα τμήματα των οποίων η βάση βρίσκεται κοντά στα μόρια που έχει ο ίδιος συγκεντρώσει (ή που υπολογίζει ότι έχει συγκεντρώσει, αν συμπληρώσει το μηχανογραφικό του πριν ανακοινωθούν οι βαθμοί του). Όταν λέμε κοντά εννοούμε, στην ουσία, πάνω – κάτω 3.000 μόρια από τα μόρια του υποψηφίου. Στο βήμα αυτό εξετάζει με μεγαλύτερη προσοχή ότι η σειρά των τμημάτων  που έχει δηλώσει σε αυτό το φάσμα των μορίων είναι όντως αυτή που επιθυμεί. Τονίζουμε εδώ ότι το μεγαλύτερο λάθος που μπορούν να κάνουν οι υποψήφιοι είναι η προσπάθειά τους να προβλέψουν τις βάσεις και με αυτή την υπόθεση να βάλουν τη σειρά των τμημάτων. Η εμπειρία μας έχει αποδείξει ότι σε τέτοια περίπτωση είναι σίγουρο ότι ο υποψήφιος θα καταλήξει σε λανθασμένη συμπλήρωση μηχανογραφικού.
Με την ολοκλήρωση του 3ου βήματος, ο υποψήφιος είναι έτοιμος να μπει στο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής του υπουργείου παιδείας και να οριστικοποιήσει τη διαδικασία.


ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ / ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ • Κριτήρια Επιλογής Τμημάτων
Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των τμημάτων που θα δηλώσει ο υποψήφιος στο μηχανογραφικό του είναι 3: 1ο) το πόσο ταιριάζει το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος με τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου (στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο ο υποψήφιος να γνωρίζει με ακρίβεια τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα, αξιοποιώντας και τη βοήθεια του Τεστ Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων HORIZON, αν χρειάζεται), 2ο) η πόλη που βρίσκεται το τμήμα. Πολλοί υποψήφιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από την πόλη κατοικίας τους, οπότε σε αυτήν την περίπτωση το κριτήριο της πόλης μπορεί να είναι και το πιο σημαντικό, και 3ο) οι επαγγελματικές διέξοδοι που προσφέρει το πτυχίο του συγκεκριμένου τμήματος στην αγορά εργασίας. Τα επαγγελματικά δικαιώματα καθώς και οι προοπτικές στην αγορά εργασίας που προσφέρει το κάθε τμήμα αναφέρονται αναλυτικά στο βιβλίο που έχετε στα χέρια σας.


• Βάσεις τμημάτων και μόρια υποψηφίου
Για να είναι ασφαλής ένας υποψήφιος στη δήλωση του μηχανογραφικού του ανεξάρτητα από την αυξομείωση των βάσεων, την οποία εξάλλου δεν μπορεί να προβλέψει, πρέπει να δηλώσει τμήματα τα οποία την προηγούμενη χρονιά είχαν βάσεις τουλάχιστον 3.000 μόρια περισσότερα ή λιγότερα από τα δικά του. Με τον τρόπο αυτό ο υποψήφιος δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει εκτός κάποιου πανεπιστημιακού τμήματος ή ΤΕΙ (αν ανέβουν οι βάσεις) και, επίσης, δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει την εισαγωγή του σε κάποιο τμήμα που επιθυμεί πραγματικά (αν πέσουν οι βάσεις), επειδή δεν το δήλωσε στο μηχανογραφικό του θεωρώντας ότι η βάση του δεν θα πέσει αρκετά. Με μια σύντομη ματιά στις βάσεις των τμημάτων τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής η μεγάλη αυξομείωσή τους από χρονιά σε χρονιά.


• Ειδικές κατηγορίες
Οι υποψήφιοι που ανήκουν σε μία από τις τρεις ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους γιατί, με την αλλαγή του νόμου το 2011 και την κατάργηση των μετεγγραφών, σε όποιο τμήμα και πόλη πετύχουν την εισαγωγή τους εκεί θα παραμείνουν. Άρα, το μηχανογραφικό τους δελτίο θα πρέπει να το συμπληρώσουν σαν να μην ανήκουν σε κάποια ιδιαίτερη κατηγορία και να περιμένουν όταν βγουν οι βάσεις να δουν αν κέρδισαν κάτι με την υπαγωγή τους στην εκάστοτε ειδική κατηγορία. Διευκρινίζουμε ότι το κέρδος που έχουν όσοι υπάγονται σε ειδική κατηγορία είναι ότι το σύστημα τους εξετάζει δύο φορές για κάθε σχολή, μία για τις θέσεις της γενικής σειράς και μία για τις επιπλέον θέσεις της ειδικής κατηγορίας.  Για το λόγο αυτό, ειδικά αυτοί οι υποψήφιοι, δεν πρέπει να ασχολούνται καθόλου με την πρόβλεψη των βάσεων, αλλά να δηλώνουν όλες τις σχολές που τους ενδιαφέρουν, ανεξαρτήτως περυσινής βάσης, γιατί κανείς δεν ξέρει πόσοι π.χ. πολύτεκνοι θα ζητήσουν φέτος το συγκεκριμένο τμήμα και πόσο καλά έχουν γράψει αυτοί. Τέλος, θεωρείται απαραίτητο οι υποψήφιοι που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες να ενημερώνονται επίσημα πριν την υποβολή του μηχανογραφικού τους για οποιαδήποτε εξέλιξη, αλλαγή ή τροποποίηση έχει επέλθει στο νόμο. Κάθε χρόνο παρατηρούνται σημαντικότατες αλλαγές στις ειδικές κατηγορίες.


• Ειδικά μαθήματα Ο βαθμός των ειδικών μαθημάτων (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ισπανικά, αρμονία, έλεγχος ακουστικών ικανοτήτων, ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, αθλήματα) είναι μόνο προσθετικός. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας υποψήφιος γράψει πάνω από τη βάση (10) σε ένα ειδικό μάθημα ο βαθμός του προστίθεται στα γενικά μόριά του (μόνο για τα τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα), ενώ αν γράψει κάτω από τη βάση απλώς δεν μπορεί να περάσει σε κάποιο τμήμα που απαιτεί ειδικό μάθημα, ενώ αυτό δεν επηρεάζει καθόλου τα γενικά μόριά του. Για το λόγο αυτό παροτρύνουμε τους υποψηφίους να δίνουν εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, ώστε να έχουν περισσότερες επιλογές στο μηχανογραφικό τους.


• Πώς βγαίνουν οι βάσεις, άνοδος και πτώση 
Η διαδικασία για τον καθορισμό των βάσεων έχει ως εξής: όταν ολοκληρώνεται η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων από όλους τους υποψηφίους, το σύστημα αρχίζει τη διαδικασία για την συμπλήρωση των κενών θέσεων των τμημάτων. Παίρνει, λοιπόν, το μηχανογραφικό κάθε υποψηφίου, ξεκινώντας από αυτόν με τα υψηλότερα μόρια και προχωρώντας προς τα κάτω, και ελέγχει αν υπάρχει κενή θέση στην 1η σχολή που έχει δηλώσει. Αν υπάρχει, ο υποψήφιος εισάγεται σε αυτή τη σχολή. Αν όχι, το σύστημα ψάχνει στη 2η σχολή που έχει δηλώσει στο μηχανογραφικό, στην 3η κ.ο.κ. Έτσι, σιγά – σιγά συμπληρώνονται οι κενές θέσεις των τμημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία (να φτάσει το σύστημα στον τελευταίο υποψήφιο σε μόρια ή να συμπληρωθούν όλες οι θέσεις των τμημάτων). Οι βάσεις λοιπόν των τμημάτων εξαρτώνται από 3 στοιχεία: 1) τις θέσεις εισακτέων που προσφέρει το τμήμα (ανακοινώνονται κάθε Μάιο από το Υπουργείο Παιδείας, ξεχωριστά για κάθε κατηγορία – γενική σειρά 90%, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικών κριτηρίων, εσπερινών λυκείων, κατηγορίας 10% κτλ.), 2) την επίδοση των υποψηφίων στις πανελλαδικές (πόσα μόρια, δηλαδή, συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι σε σχέση με τους υποψηφίους της προηγούμενης χρονιάς) και 3) τις προτιμήσεις των υποψηφίων για το συγκεκριμένο τμήμα (ένα τμήμα που το δηλώνουν οι υψηλόβαθμοι υποψήφιοι καλύπτει πιο γρήγορα τις θέσεις του από ένα τμήμα που δεν το προτιμούν οι υψηλόβαθμοι). Η βάση του τμήματος αποτελείται από τα μόρια του τελευταίου εισακτέου. Η διαφορά που έχουν οι υποψήφιοι που ανήκουν σε ειδική κατηγορία σε σχέση με τους υπολοίπους, είναι ότι τη στιγμή που το σύστημα φτάνει στα μόρια τους και εξετάζει το μηχανογραφικό τους, για κάθε σχολή που έχουν δηλώσει ελέγχει πρώτα αν υπάρχει κενή θέση στις θέσεις της  γενικής σειράς 90% και μετά στις θέσεις της εκάστοτε ειδικής κατηγορίας.


• Σειρά δήλωσης σε σχέση με άλλον υποψήφιο Η σειρά δήλωσης των τμημάτων στο μηχανογραφικό δελτίο του υποψηφίου είναι το πιο σημαντικό σημείο σε όλη τη διαδικασία. Όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη παράγραφο, όταν το σύστημα, κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης των θέσεων στα τμήματα, φτάσει στα μόρια του συγκεκριμένου υποψηφίου, αρχίζει να «σαρώνει» τα τμήματα που έχει δηλώσει ο υποψήφιος από πάνω προς τα κάτω (από το 1 δηλαδή) μέχρι να βρει την πρώτη κενή θέση. Εκεί θα εισαχθεί ο υποψήφιος. Ένα σύνηθες λάθος που κάνουν οι υποψήφιοι είναι να πιστεύουν ότι αν ο υποψήφιος Α δηλώσει ένα τμήμα 1ο και ο υποψήφιος Β δηλώσει το ίδιο τμήμα 5ο, τότε ο υποψήφιος Α έχει περισσότερες πιθανότητες να μπει στο τμήμα αυτό. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό που έχει σημασία στην περίπτωση αυτή είναι τα μόρια που έχουν οι δύο υποψήφιοι. Αν ο υποψήφιος Α έχει περισσότερα μόρια από τον υποψήφιο Β, τότε το σύστημα θα εξετάσει πρώτο το μηχανογραφικό του, άρα έχει περισσότερες πιθανότητες να μπει στο τμήμα. Αν ο υποψήφιος Β έχει περισσότερα μόρια, τότε αυτός έχει περισσότερες πιθανότητες να μπει στο τμήμα (ακόμη και αν το έχει δηλώσει πιο χαμηλά από τον άλλο), εκτός και αν υπάρχει κενή θέση σε κάποιο από τα άλλα 4 τμήματα που έχει δηλώσει πιο ψηλά στο δικό του μηχανογραφικό.


• Πολύ καλή γνώση τμημάτων Δύο από τα βασικότερα κριτήρια επιλογής ενός τμήματος και προτίμησής του έναντι κάποιου άλλου είναι το πρόγραμμα σπουδών του και οι διέξοδοι που προσφέρει στην αγορά εργασίας. Στην Orientum δίνουμε πολύ μεγάλη προσοχή στην ενημέρωση των υποψηφίων για αυτά τα χαρακτηριστικά κάθε τμήματος, μέσα από το ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ αλλά και από εκδηλώσεις και σεμινάρια που πραγματοποιούμε σε όλη την Ελλάδα, καθώς πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος υποψήφιος να δηλώσει στο μηχανογραφικό του κάποιο τμήμα χωρίς να γνωρίζει τι θα διδαχθεί σε αυτό στα 4 ή 5 χρόνια των σπουδών του ή ποιες δυνατότητες θα του προσφέρει στην αγορά εργασίας το πτυχίο που θα αποκτήσει. Λέμε χαρακτηριστικά ότι τα τμήματα δεν είναι «Kinder έκπληξη», το σοκολατάκι που δεν ξέρεις τι παιχνιδάκι έχει μέσα, παρά μόνο όταν το  ανοίξεις! Η χρηματική επένδυση που κάνουν οι γονείς, αλλά και η επένδυση χρόνου που κάνουν οι υποψήφιοι είναι πάρα πολύ σημαντικές για να τις καθορίσει η τύχη ή η προσωπική γνώμη κάποιου μη ειδικού που απλά είχε ένα συγγενή που κάποτε σπούδαζε στο τάδε τμήμα και είχε ακούσει ότι ήταν καλό.


• Τα μόρια του υποψηφίου σε σχέση με τις βάσεις των τμημάτων Επικρατεί γενικά μια αντίληψη ότι στόχος του μηχανογραφικού είναι να εισαχθούν οι υποψήφιοι στο υψηλότερο τμήμα που πιάνουν με τα μόρια που διαθέτουν. Αυτή η αντίληψη οδηγεί τις περισσότερες φορές τους υποψηφίους στην κατάταξη των τμημάτων βάσει των περυσινών τους βάσεων, από το υψηλότερο τμήμα προς το χαμηλότερο και, επομένως, σε λανθασμένη συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου. Όσο περισσότερα μόρια έχει ένας υποψήφιος τόσες περισσότερες επιλογές τμημάτων έχει στο μηχανογραφικό του. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσει στην ιεράρχηση των τμημάτων με κριτήριο να αξιοποιήσει όλα τα μόρια που έχει συγκεντρώσει, προκειμένου να μην «πάνε χαμένα», όπως χαρακτηριστικά έχουμε ακούσει πολλές φορές να λέγεται. Τα μόρια δεν είναι λεφτά! Αν ένας υποψήφιος έχει συγκεντρώσει 19.000 μόρια και εισαχθεί σε τμήμα με 17.000 μόρια, επειδή αυτό πραγματικά του αρέσει, τότε έχει κάνει σωστή επιλογή. Αν αυτός ο υποψήφιος διαλέξει ένα τμήμα με 19.000 μόρια μόνο και μόνο επειδή «μπορεί να το πιάσει» και δεν του αρέσει πραγματικά, τότε έχει κάνει λάθος επιλογή, την οποία θα χρειαστεί να αλλάξει ή να διορθώσει με διάφορους τρόπους τα επόμενα χρόνια, έχοντας χάσει όμως πολύτιμο χρόνο.


• Πανεπιστήμιο Κύπρου Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους υποψηφίους ότι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ξεχωριστό μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους στα τμήματα των Πανεπιστημίων της Κύπρου, όπως περιγράφουμε και στο ειδικό κεφάλαιο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

/

Ποιοι υπουργοί δεν υπέγραψαν το κλείσιμο της ΕΡΤ

Ποιοι υπουργοί δεν υπέγραψαν το κλείσιμο της ΕΡΤ

Ραγδαίες και δραματικές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες για το μέλλον του εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΕΡΤ, αλλά και των 2.850 εργαζομένων σε αυτήν.



Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α' 139), που δίνει τη δυνατότητα στον κάθε υπουργό της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ή να κλείσει οργανισμούς και φορείς δικής του αρμοδιότητας.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ κλείνει η ΕΡΤ










Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Αριθμός εισακτέων 2013 ανα σχολή ΑΕΙ ΤΕΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2013

Αριθμός εισακτέων 2013 ανα σχολή ΑΕΙ ΤΕΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2013


Αριθμός εισακτέων 2013 ανα σχολή ΑΕΙ ΤΕΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2013

Το τελικό σχέδιο "Αθηνά" που αφορά τις συγχωνευσεις σχολών και την μετακίνηση φοιτητών σε άλλες σχολες, παρουσιάζει σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος το έδωσε αργά χθες το βράδυ στη δημοσιότητα.
Στο τελικό σχέδιο Αθηνα αναφέρονται και οι σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα περιληφθούν στο μηχανογραφικό αλλά και ο αριθμός εισακτέων 2013 ανα σχολή ΑΕΙ και ΤΕΙ .
Ο αριθμός των εισακτέων 2013 αναμένεται να μειωθεί περίπου κατά 4% ενώ αμετάβλητος θα παραμείνει ο αριθμός διδασκόντων και διοικητικών υπαλλήλων.

Αριθμός εισακτέων 2013 Η ανακοίνωση απο το Υπουργείο  


Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, ο νέος χάρτης θα περιλαμβάνει συνολικά 405 τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, έναντι 534 τμημάτων πριν την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά».

Ο αριθμός των τμημάτων τα οποία καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν ανέρχονται σε 129 ενώ σε μεταβατικότητα, δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων 2012-2013, τίθενται 26 τμήματα.


Μηχανογραφικο 2013   ΕΔΩ 



Από το πίνακα αυτό προκύπτουν οι εξής μεταβολές ανά πεδίο:
Στο 1ο πεδίο -13% για τα ΑΕΙ και -34% για τα ΤΕΙ
Στο 2ο πεδίο 33% για τα ΑΕΙ και 21% για τα ΤΕΙ
Στο 3ο πεδίο 2% για τα ΑΕΙ και -2% για τα ΤΕΙ
Στο 4ο πεδίο 49% για τα ΑΕΙ και -38% για τα ΤΕΙ
Στο 5ο πεδίο 22% για τα ΑΕΙ και -40% για τα ΤΕΙ

ΠΑΤΗΣΤΕ  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ  ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ Αριθμός εισακτέων 2013 ανα σχολή ΑΕΙ και ΤΕΙ

πατήστε  ΕΔΩ τον σύνδεσμο για να δείτε απο την σελίδα 39 και μετά τον
 αριθμο των εισακτέων 2013 ανα σχολή ΑΕΙ ΤΕΙ


Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Βάσεις 2013: Ανακοινώνεται ο αριθμός των εισακτέων. Εκτιμήσεις

Βάσεις 2013: Ανακοινώνεται ο αριθμός των εισακτέων. Εκτιμήσεις

Και ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδες θα ανακοινωθεί ο αριθμός των φετινών εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι εκτιμήσεις για τις βάσεις 2013 συνεχίζονται.
Ήδη ανακοινώθηκε ότι στις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού θα εισαχθούν 620 πλοίαρχοι και 430 μηχανικοί.
Οι κακές αποδόσεις στην Φυσική και στα Μαθηματικά θε επηρεάσει  σχεδόν το σύνολο των φυσικομαθηματικών και πολυτεχνικών σχολών.
Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση για τις περισσότερες σχολές στο 5ο επιστημονικό πεδίο.
Η πτώση θα είναι μεγαλύτερη σε τμήματα που εδρεύουν σε μεγάλες πόλεις (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων κ.α.)
Μια πρώτη εκτίμηση από τα βαθμολογικά κέντρα σύμφωνα με την οποία μιλάμε για μεγάλη σφαγή στα μαθηματικά κατεύθυνσης και γενικής παιδείας, για προβλήματα στη Φυσική και για χειρότερες επιδόσεις και στα αρχαία και στην ιστορία σε σχέση με πέρυσι.

Στο 2ο και στο 4ο πεδίο που έχουμε βασικά μαθήματα τα μαθηματικά και τη φυσική οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι πολύ χειρότερες από πέρυσι. Τα μόρια που θα συγκεντρώσουν είναι πολύ λιγότερα και άρα περιμένουμε να έχουμε μεγάλη πτώση των βάσεων εαν διατηρηθεί σταθερός ο αριθμός των εισακτέων. Το 2ο πεδίο συμπεριλαμβάνει τις θετικές επιστήμες δηλαδή μαθηματικους, φυσικούς, χημικούς κλπ. Το 4ο πεδίο περιλαμβάνει τις τεχνολογικές επιστήμες, δηλαδή τους μηχανικούς Υ/Η, τους μηχανολόγους, τους χημικούς μηχανικούς κλπ.
Στο δεύτερο πεδίο θεωρείται σίγουρη η καθοδική πορεία και στα τμήματα Χημείας.

Στο τέταρτο πεδίο οι χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι οδηγούν σε πτώση των βάσεων στα τμήματα όπως Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.
Μικρότερη πτώση θα έχουμε στο 3ο πεδίο και στο 1ο πεδίο ενώ πτώση θα έχουμε και στο 5ο πεδίο γιατί εκεί τα μαθηματικά γενικής παιδείας δημιούργησαν μεγάλες δυσκολίες στους υποψηφίους και έχουμε και εκεί χαμηλές επιδόσεις. Το 3ο πεδίο περιλαμβάνει τις επιστήμες υγείας, δηλαδή γιατρούς, βιολόγους, νοσηλευτές κλπ. Το 1ο πεδίο περιλαμβάνει τις ανθρωπιστικές - νομικές και κοινωνικές επιστήμες, δηλαδή φιλόλογους, δικηγορους, παιδαγωγούς κλπ. Το 5ο πεδίο περιλαμβάνει της επιστήμες οικονομίας και διοίηκησης, δηλαδή τους οικονομολόγους και όσους σπουδάζουν χρηματοοικονομικά, οργάνωση και δοίηκηση επιχειρήσεων κλπ.
Οι χειρότερες επιδόσεις σε Βιολογία και Χημεία και ο σταθερός αριθμός θέσεων στις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, δείχνουν ότι οι βάσεις εισαγωγής στα περιζήτητα ιατρικά τμήματα θα έχουν πτωτική πορεία.
Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση για τις περισσότερες σχολές στο 5ο επιστημονικό πεδίο. Η πτώση θα είναι μεγαλύτερη σε τμήματα που εδρεύουν σε μεγάλες πόλεις (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων κ.α.)
Ωστόσο, δε φαίνεται να διαφοροποιούνται ιδιαίτερα οι βάσεις στις υψηλόβαθμες Νομικές, σχολές και αυτές της Φιλολογίας και της Ψυχολογίας του 1ου επιστημονικού πεδίου, ενώ δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις, να σημειωθεί και μικρή άνοδος των βάσεων

Βάσεις 2013: πώς θα κινηθούν, εκτιμήσεις από βαθμολόγηση γραπτών


Τι λένε οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2013; Πώς θα κινηθούν και ποιες πιέσεις οδηγούν στην πτώση;

Οι βάσεις 2013 φαίνεται οτι θα πάρουν την κατηφόρα στις Πανελλήνιες 2013. Αυτό εκτιμάται οτι θα συμβεί κυρίως εξαιτίας του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων που τέθηκαν στους μαθητές στις πανελλαδικές εξετάσεις. Βέβαια πολλά θα εξαρτηθούν και από το μηχανογραφικό.

Με δυσκολία συναντούν άριστα γραπτά οι βαθμολογητές των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων. Αν και είναι αρκετά νωρίς για την έκδοση ασφαλών συμπερασμάτων, όλα δείχνουν ότι η απόδοση της πλειοψηφίας των υποψηφίων θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Γεγονός που προμηνύει μία κάποια πτώση των βάσεων 2013, η οποία βέβαια θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα υπάρξει αλλά και τον αριθμό εισακτέων της κάθε σχολής. Αριθμός που για πρώτη δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

«Καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση των βάσεων θα παίξουν οι προτιμήσεις των μαθητών. Πιστεύω ότι στις περιζήτητες σχολές δεν θα υπάρξουν μεγάλες διαφοροποιήσεις» ανέφερε στην «Π» ο Αθανάσιος Σπίνος, φιλόλογος και βαθμολογητής.

Η πρώτη εικόνα που φτάνει από τα βαθμολογικά κέντρα φαίνεται να επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις για χαμηλή απόδοση των υποψηφίων και πτώση των βάσεων 2013. «Για παράδειγμα, στο μάθημα της Εκθεσης, δεν έχουμε εύκολα άριστα γραπτά παρ” ότι το κείμενο του Γραμματικάκη ήταν ευκολονόητο. Οι μαθητές δυσκολεύτηκαν. Αντιλαμβάνεστε ποια θα είναι η απόδοση στα άλλα μαθήματα, Φυσική, Μαθηματικά, Αρχαία, όπου τα θέματα ήταν αυξημένης δυσκολίας».

Στο ερώτημα γιατί τα θέματα που επιλέγει η Κεντρική Επιτροπή των εξετάσεων δεν αντικατοπτρίζουν το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα σχολεία αλλά είναι κλάσεις ανώτερα, ο κ. Σπίνος εκτιμά: «Δυστυχώς αρκετές φορές έχουμε διαπιστώσει ότι τα θέματα που επιλέγονται μαρτυρούν ότι τα μέλη της Επιτροπής είτε δεν έχουν την πραγματική εικόνα του Ελληνα μαθητή ή εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες. Δεν θέλω να πιστεύω ότι ισχύει το δεύτερο, αλλά η διαφορά είναι μεγάλη μεταξύ της παρεχόμενης εκπαίδευσης και αυτών στα οποία καλείται ο μαθητής να εξεταστεί».

Επίσης, o εκπαιδευτικός ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης ανέφερε οτι «οι βάσεις 2013 εξαρτώνται από 3 παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι ο αριθμος των εισακτέων, πόσες θέσεις δηλαδή διαθέτει το Υπουργείο Παιδείας στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ. Ο αριθμός είναι ακόμη άγνωστος, η καθυστέρηση είναι μεγάλη, δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στην ιστορία των Πανελλαδικών. Ποτε εως τώρα δεν είχαν φτάσει να τελειώσουν οι Πανελλαδικές και μετά να ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων. Αρα ο πρώτος παράγοντας είναι απροσδιόριστος.

Ο δεύτερος παράγοντας που καθορίζει τις βάσεις 2013 είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων. Για αυτές ακόμη δεν έχουμε τα επίσημα στατιστικά που θα μας δώσουν πλήρη εικόνα.

Εχουμε όμως μια πρώτη εκτίμηση από τα βαθμολογικά κέντρα σύμφωνα με την οποία μιλάμε για μεγάλη σφαγή στα μαθηματικά κατεύθυνσης και γενικής παιδείας, για προβλήματα στη Φυσική και για χειρότερες επιδόσεις και στα αρχαία και στην ιστορία σε σχέση με πέρυσι.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Προκήρυξη Αστυνομίας 2013

Προκήρυξη Αστυνομίας 2013 προθεσμία για τα δικαιολογητικά

Η προκήρυξη της Αστυνομίας 2013 για τον διαγωνισμό εισαγωγής ιδιωτών στις σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων με το σύστημα των Γενικών Εξετάσεων του ΥΠΑΙΘΠΑ ανακοινώθηκε χθες (για να δείτε την προκήρυξη της Αστυνομίας 2013 πατήστε εδώ). Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, η προκήρυξη της Αστυνομίας 2013 δεν θα διακινηθεί σε έντυπη μορφή, όπως γινόταν προηγούμενα χρόνια και επομένως οι υποψήφιοι θα πρέπει να ενημερωθούν από το διαδίκτυο σχετικά με τα δικαιολογητικά και τις ημερομηνίες υποβολής τους.


Διαβάστε περισσότερα Προκήρυξη Αστυνομίας 2013

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά νομοσχέδιο 2013

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά  νομοσχέδιο 2013

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυρία με όνομα «πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο νόμο 3869/2010».
Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυρία έγινε χθές το βράδυ από το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ενώσεις καταναλωτών, εκπροσώπους τραπεζών κλπ) και τη θετική στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δεδομένου ότι αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup.


περισσοτερα εδω υπερχρεωμένα νοικοκυρία