Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κλείνουν οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα «Πρόσβαση στην αγορά εργασίας»
Ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες ο 2ος κύκλος υποβολής αιτήσεων των ωφελουμένων, του προγράμματος «Πρόσβαση στην αγορά εργασίας: Απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας Ι.Ε.Κ., ΕΠΑ.Σ. και ΕΠΑ.Λ.» - που εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους, Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Πρόσβαση στην αγορά εργασίας έχουν ανοίξει από τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 και κλείνουν την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 και ώρα 23:59:59.
Ως αντικείμενο της Πράξης ορίζεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης σε 7.000 αποφοίτους των ΙΕΚ, των ΕΠΑΣ και των ΕΠΑΛ ηλικίας έως 29 ετών -σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (Youth Employment Initiative – ΥΕΙ )- με συνδυασμό και αλυσιδωτή διάταξη:     80 ωρών θεωρητικών μαθημάτων με στόχο την αναβάθμιση των οριζόντιων δεξιοτήτων καθώς και την ανάπτυξη επαγγελματικής ετοιμότητας.    
Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας σε επιχειρήσεις διάρκειας 6 μηνών.   Διευκρινίζεται ότι το θεωρητικό μέρος υλοποιείται αποκλειστικά στις 8 ανωτέρω αναφερόμενες περιφέρειες ενώ η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας δύναται να πραγματοποιηθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια με την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του εκπαιδευόμενου.
Δικαιούχοι Υποτροφιών Δυνητικά δικαιούχοι υποτροφιών είναιοι απόφοιτοι:
α) Επαγγελματικών Λυκείων - ΕΠΑΛ του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων,
β) Επαγγελματικών Σχολών - ΕΠΑΣ του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων,
γ) Δημοσίων και Ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) που είτε διαθέτουν Κρατική Βεβαίωση Πιστοποίησης είτε Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης που i) δεν έχουν συμπληρώσει το 29ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής και ii) είναι δημότες των 8 «Περιφερειών Σύγκλισης» (ήτοι Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησος, Κρήτη, Ιόνια Νησιά και Βόρειο Αιγαίο)
Οι δικαιούχοι υποτροφιών θα μοριοδοτηθούν με βάση συγκεκριμένα εκπαιδευτικά, κοινωνικά, ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. εκπαιδευτική επίδοση, χρόνος ανεργίας, ηλικία, φορολογητέο εισόδημα κ.λπ.) Επιδότηση – Ύψος Υποτροφιών     Για τις 80 ώρες θεωρητικών μαθημάτων προβλέπεται χορήγηση εκπαιδευτικού επιδόματος-υποτροφίας στους ωφελούμενους καθαρού ύψους 400€ (5€/ώρα θεωρητικής εκπαίδευσης) και καταβολή των οριζόμενων ασφαλιστικών εισφορών.    
Για την Απόκτηση Επαγγελματικής Εμπειρίας σε επιχειρήσεις διάρκειας 6 μηνών προβλέπεται χορήγηση υποτροφίας στους ωφελούμενους ύψους 480€ καθαρά για κάθε μήνα και καταβολή των οριζόμενων ασφαλιστικών εισφορών. Η διαδικτυακή πύλη – επίσημος ιστότοπος της Πράξης όπου και μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώνουν την αίτηση συμμετοχής τους είναι: http://diasindesi.gr/.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης: Να επικοινωνήσουν με την κεντρική δομή του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ή με τα κατά τόπους Περιφερειακά Παραρτήματα στον τόπο της διαμονής τους (ακολουθεί πλήρης κατάλογος επικοινωνίας ανά περιφέρεια) προκειμένου να καταγραφεί η πρόθεση συμμετοχής τους, να υποβάλλουν ερωτήματα και να πληροφορηθούν για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή τα έντυπα συμμετοχής.
Το Πρόγραμμα πλαισιώνεται από μια σειρά κύριων και υποστηρικτικών δράσεων για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και δικλείδων ποιοτικής και ποσοτικής παρακολούθησής του με στόχο τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς του.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, επιδιώκεται και επιχειρείται η βέλτιστη δυνατή αντιστοίχηση των ειδικοτήτων των αποφοίτων με τις προσφερόμενες θέσεις επαγγελματικής εμπειρίας (συνάφεια τίτλου σπουδών και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας), η διασφάλιση της καταλληλότητας των επιχειρήσεων και της επάρκειας του στελεχιακού τους δυναμικού για την υποστήριξη του Προγράμματος, η απόκτηση και αξιοποίηση της επαγγελματικής εμπειρίας με γνώμονα τις σύγχρονες εξελίξεις στους επαγγελματικούς κλάδους, καθώς και η αποτροπή κάθε ενδεχόμενης απόπειρας στρεβλής πρακτικής από τις επιχειρήσεις για τη χρησιμοποίηση των Προγραμμάτων ως μηχανισμούς υποκατάστασης ή αντικατάστασης της υφιστάμενης εργασίας.

Δειτε εδω περισσότερα για προγράμματα νέων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου