Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΟΑΕΔ Επίδομα μακροχρόνια ανέργων οι νέες ρυθμίσεις

ΟΑΕΔ Επίδομα μακροχρόνια ανέργων οι νέες ρυθμίσεις

Επίδομα 200 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους (άνεργους πάνω από έναν χρόνο) κάτω των 45 ετών θα δοθεί το 2014 σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου. Το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 587 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί και θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Υπολογίζεται ότι θα το πάρουν 11.000 άνεργοι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Τύπου της Κυριακής, βασικό κριτήριο είναι το ετήσιο εισόδημά να μην ξεπερνά τα 10.000 ευρώ. Η δαπάνη που έχει ενταχθεί στο Μεσοπρόθεσμο είναι 30 εκ. ευρώ και προβλέπεται να δοθεί για μία χρονιά.

Σημειώνεται ότι το επίδομα μακροχρόνια ανέργων προβλεπόταν για όσους ήταν άνω των 45 ετών μέχρι στιγμής.

Με τη νέα απόφαση που θα υπογραφεί εντός των ημερών από τον υπουργό Εργασίας, από την 1/1/2014 θα χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 24-66 ετών.

Στα δικαιολογητικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα αναμένεται να είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν αυτή την στιγμή για το επίδομα μακροχρόνιων ανέργων σε ανέργους άνω των 45 ετών, δηλαδή:

1. Αίτηση του δικαιούχου στην Υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής του.
2. Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης επικυρωμένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή εκκαθαριστικό σημείωμα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. του προηγούμενου οικονομικού έτους.
3. Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου με την οποία βεβαιώνεται:
α) ότι ο αιτών δεν συμμετέχει σε επιδοτούμενο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης,
β) ότι δεν λαμβάνει επίδομα από άλλη Υπηρεσία του ΟΑΕΔ και
 γ) ότι αναλαμβάνει την ευθύνη να γνωστοποιήσει οποιαδήποτε μεταβολή που θα επέλθει στα στοιχεία που δήλωσε υπευθύνως.
4. Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
5. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για όσους έχουν ανήλικα τέκνα.
6. Αριθμό Λογαριασμού ΙΒΑΝ Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, στον οποίο πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.


Επίδομα θα χορηγείται από το 2014 στους μακροχρόνια άνεργους, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας και βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δώδεκα (12) μήνες.

Το επίδομα θα το δικαιούνται οι μακροχρόνια άνεργοι, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας.

Με το άρθρο πρώτο, παράγραφος ΙΑ, υποπαράγραφος ΙΑ.1, περίπτωση ΙΙΙ, Ν.4093/2012 εισάγονται από 1/1/2014 μεταβολές στο επίδομα μακροχρονίως ανέργων.

Με την ανωτέρω διάταξη διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων καθώς διευρύνονται τα όρια ηλικίας, τα οποία ορίζονται από 20 – 66 ετών (από 45-65 που είναι σήμερα).

Μέχρι την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν.3016/2002 και της κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών με αριθμ. 31092/4-7-2002 (Β΄ 859), όπως η τελευταία έχει τροποποιηθεί και ισχύει με τις 31217/8-4-2003 (Β’ 448) και 14080/513/11-1-2012 (Β’ 657) όμοιες της.

Τα δικαιολογητικά αναμένεται να είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν αυτή την στιγμή για το επίδομα μακροχρόνιων ανέργων, δηλαδή:

1. Αίτηση του δικαιούχου στην Υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής του.

2. Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης επικυρωμένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή εκκαθαριστικό σημείωμα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. του προηγούμενου οικονομικού έτους.




Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν έχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, θα προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρει ότι δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης και ότι δεν είχε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που να υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ΕΥΡΩ κατά το πρηγούμενο έτος, προσαυξανόμενο κατά το ποσό που αναλογεί στον αριθμό των ανήλικων τέκνων του. Στην υπεύθυνη δήλωση θα βεβαιώνει η αρμόδια Δ.Ο.Υ. του ενδιαφερομένου, ότι παρελήφθη από αυτήν όμοια υπεύθυνη δήλωση.

Σε περίπτωση που η καταβολή του προαναφερόμενου επιδόματος συνεχίζεται και κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος ο δικαιούχος θα υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνει ότι το ετήσιο εισόδημα τού προηγούμενου οικονομικού έτους δεν υπερέβη το ποσό των 10.000 ΕΥΡΩ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό που αναλογεί στον αριθμό των ανήλικων τέκνων του.

Όσοι από τους δικαιούχους είναι υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να προσκομίζουν και αντίγραφο φορολογικής δήλωσης αμέσως μετά την υποβολή της στη Δ.Ο.Υ.

3. Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου με την οποία βεβαιώνεται :

α) ότι ο αιτών δεν συμμετέχει σε επιδοτούμενο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης,

β) ότι δεν λαμβάνει επίδομα από άλλη Υπηρεσία του ΟΑΕΔ και

γ) ότι αναλαμβάνει την ευθύνη να γνωστοποιήσει οποιαδήποτε μεταβολή που θα επέλθει στα στοιχεία που δήλωσε υπευθύνως.

4. Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.

5. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για όσους έχουν ανήλικα τέκνα.

6. Αριθμό Λογαριασμού ΙΒΑΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, στον οποίο πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.


-Τι αλλάζει στο επίδομα μακροχρόνια ανέργων;

Διευρύνεται, βάση των όρων του μνημονίου από το 2014, ο αριθμός όσων δικαιούνται επίδομα μακροχρονίως ανέργου, καθώς διευρύνονται τα όρια ηλικίας τα οποία ορίζονται από τα 20 έως τα 66 χρόνια, από τα 45 έως τα 65 που είναι σήμερα. Το εισοδηματικό κριτήριο θα μειωθεί από τα 12.000 ευρώ(συν 587 ευρώ για κάθε παιδί) στα 10.000 ευρώ (συν 587 ευρώ για κάθε παιδί).

-Ποιοι το δικαιούνται το επίδομα μακροχρόνια ανέργων;

Ο ΟΑΕΔ χορηγεί σε μακροχρόνια ανέργους, ηλικίας 45-65 ετών, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) μικρότερο των 5.000 ευρώ που παραμένουν επί 12 μήνες (χωρίς διακοπή) εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και παράλληλα έχουν εξαντλήσει στο παρελθόν τη 12μηνη επιδότηση ανεργίας, επίδομα μακροχρόνια ανέργων. Το μηνιαίο επίδομα ανέρχεται στα 200 ευρώ και καταβάλλεται για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών. Εάν ο μακροχρόνια άνεργος έχει προστατευόμενο ανήλικο παιδί, το ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματός του, που απαιτείται προκειμένου να λάβει το επίδομα προσαυξάνεται κατά 587 ευρώ (για κάθε ανήλικο τέκνο). Το επίδομα αυτό δεν επιδέχεται προσαυξήσεις, είναι προσωποπαγές και δεν μεταβιβάζεται.

Για να εισπράξει ο άνεργος το επίδομα πρέπει να έχει εξαντλήσει κατά το παρελθόν την 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας ακόμη και αν την έχει λάβει τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις). Όταν υποβάλουν την αίτηση για το επίδομα μακροχρόνια ανέργου πρέπει επίσης να έχουν παραμείνει κατά τους 12 τελευταίους μήνες αδιαλείπτως εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

-Σε ποιες περιπτώσεις δεν καταβάλλεται το επίδομα;

Η καταβολή του επιδόματος μακροχρονίως ανέργου αναστέλλεται σε περίπτωση που ο δικαιούχος λάβει μέρος σε επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης στην περίπτωση κατά την οποία ο άνεργος ενταχθεί σε απασχόληση, είτε ως νέος ελεύθερος επαγγελματίας, είτε με εξαρτημένη εργασία. Επίσης, αν απορρίψει προτεινόμενη από τον ΟΑΕΔ θέση εργασίας  συναφή με τα τυπικά προσόντα και τις δεξιότητες του ή σε περίπτωση που είναι ασθενής και  λαμβάνει επίδομα ασθένειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου